Thursday 17 November 2011

Ikan Keli Masak Lemak Cili Api

0 comments


Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 ekor ikan keli sederhana besar (disiang, dibersihkan dan direndam dengan air asam jawa dan garam kasar)
  • 10 biji cili api/ 5 biji cabai tanduk (boleh tambah kalau nak pedas)
  • 2 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Sebatang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • Ssemangkuk santan/500ml
  • Garam dan perasa secukupnya
  • Sedikit garam halus dan serbuk kunyit
  • 2 keping asam keping
  • 1 biji buah tomato & daun kunyit (ikut suka tak letak pun jadi gak)


Cara-cara

  1. Ikan yg telah dibersihkan, diperap dengan garam halus dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan tidak terlalu garing dan ketepikan.
  2. Tumbuk cili api + bawang merah + bawang putih + serai dan kunyit hidup.
  3. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau wangi (pecah minyak).
  4. Masukkan pati santan,asam keping dan biar sampai menggelegak sekejap. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  5. Akhir sekali, masukkanlah ikan keli yg telah digoreng tadi bersama buah tomato n daun kunyit.




Leave a Reply

Labels