Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1 ekor ikan keli sederhana besar (disiang, dibersihkan dan direndam dengan air asam jawa dan garam kasar)
- 10 biji cili api/ 5 biji cabai tanduk (boleh tambah kalau nak pedas)
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- Sebatang serai
- 1 inci kunyit hidup
- Ssemangkuk santan/500ml
- Garam dan perasa secukupnya
- Sedikit garam halus dan serbuk kunyit
- 2 keping asam keping
- 1 biji buah tomato & daun kunyit (ikut suka tak letak pun jadi gak)
Cara-cara
- Ikan yg telah dibersihkan, diperap dengan garam halus dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan tidak terlalu garing dan ketepikan.
- Tumbuk cili api + bawang merah + bawang putih + serai dan kunyit hidup.
- Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau wangi (pecah minyak).
- Masukkan pati santan,asam keping dan biar sampai menggelegak sekejap. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
- Akhir sekali, masukkanlah ikan keli yg telah digoreng tadi bersama buah tomato n daun kunyit.