Thursday 26 April 2012

Engkabang

0 comments



Apakah istimewanya pokok engkabang?
Selain kayunya yang boleh digunakan untuk membuat rumah, buahnya yang matang boleh diproses untuk menghasilkan minyak pelbagai guna. Teksturnya tidak ubah seperti mentega, berwarna kuning dan mengandungi banyak lemak. Pada zaman dahulu, masyarakat Iban menggunakan minyak engkabang yang diproses untuk memasak selain dijadikan minyak urut dan dikatakan berkesan untuk membuang angin. Mengikut kajian, minyak engkabang ini mengandungi khasiat sebagai agen antipenuaan. Di samping itu, minyak engkabang yang sudah diproses dan disimpan di dalam buluh juga amat menyelerakan jika dimakan bersama nasi panas. Rasanya berlemak dan harum seperti mentega. Selain itu, binatang liar juga turut menggemarinya kerana rasanya yang berlemak.
Daripada rujukan, terdapat kira-kira tujuh spesies engkabang iaitu engkabang jantung (Shorea macrophylla), engkabang bintang (Shorea splendida) serta engkabang gading (Shorea helmsleyana), engkabang terendak (Shorea simins), engkabang asu (Shorea palembanica), engkabang rusa (Shorea stenoptera) dan engkabang langai bukit (Shorea pinanga).

Leave a Reply

Labels