Wednesday 25 April 2012

Remayung Merah

0 comments


Remayung Merah atau dalam bahasa Inggerisnya Ceylon Spinach adalah sejenis herba lembut dan memanjat secara melilit. Terdapat 2 jenis remayung yang dikenali remayung hijau dan merah. Dipercayai, kutivar yang mempunyai daun yang berwarna hijau adalah yang paling digemari.

Ia merupakan sejenis sayuran tradisional yang jarang dimakan oleh masyarakat melayu. Namun, dipercayai masyarakat Cina gemar menjadikan sayur ini sebagai ramuan hidangan dalam sup manakala masyarakat India pula gemar menggunakannya dalam masakan sayur sama ada digoreng, ditumis atau direbus manis. Sayur ini bermusilaj (berlendir) sedikit dan menjadi lembik jika dimasak terlalu lama.

Remayung mengandungi khasiat makanan yang tinggi terutama mineral dan kaya dengan vitamin A,B dan C. Herba ini dianggap sebagai ubat yang dapat melawaskan perut. Daunnya yang diramas atau ditumbuk dapat mengurangkan ulser dan bisul. Remayung juga mempunyai sifat menurunkan tekanan darah tinggi. Air rebusan akar jika diminum dipercayai dapat melawaskan air besar dan kecil serta melegakan badan. 





Leave a Reply

Labels