Friday, 26 April 2013

Petua di dapur

0 comments



Petua Dapur

  1. Menghilangkan bau dan rasa cili/lada dalam mesin pengisar.~
  2. Masukkan air suam dan campurkan dengan sesudu gula. Goncang alat pengisar itu seketika sebelum dibilas dengan air bersih.
  3. Cara simpan tauhu. ~ Sebelum menyimpan tauhu, masukkan kepingan tauhu di dalam air mendidih. Kemudian angkat dan simpan bersama air rebusan dalam satu bekas dan pastikan tauhu itu tenggelam agar tidak masam.
  4. Elak nasi mudah basi ~ Sewaktu menanak nasi masukkan tiga kuntum bunga cengkih dan secubit garam ke dalam nasi.
  5. Melembutkan kacang dal ~ Bersihkan sebelum rendam selama 15 minit. Kemudian rebus dengan mencampurkan sedikit minyak masak.
  6. Mengurangkan bau petai ~ Selepas memotong petai, rendamkan dalam air bersih selama satu jam. Selepas itu bilas dengan air dan kemudian barulah dimasak.




Leave a Reply

Labels