Petua Dapur
- Menghilangkan bau dan rasa cili/lada dalam mesin pengisar.~ Masukkan air suam dan campurkan dengan sesudu gula. Goncang alat pengisar itu seketika sebelum dibilas dengan air bersih.
- Cara simpan tauhu. ~ Sebelum menyimpan tauhu, masukkan kepingan tauhu di dalam air mendidih. Kemudian angkat dan simpan bersama air rebusan dalam satu bekas dan pastikan tauhu itu tenggelam agar tidak masam.
- Elak nasi mudah basi ~ Sewaktu menanak nasi masukkan tiga kuntum bunga cengkih dan secubit garam ke dalam nasi.
- Melembutkan kacang dal ~ Bersihkan sebelum rendam selama 15 minit. Kemudian rebus dengan mencampurkan sedikit minyak masak.
- Mengurangkan bau petai ~ Selepas memotong petai, rendamkan dalam air bersih selama satu jam. Selepas itu bilas dengan air dan kemudian barulah dimasak.
