Monday, 11 June 2012

Buttercake Rich Choco

0 comments



Bahan :

150 gram mentega tawar
¼ sudu teh garam
100 gram gula pasir halus
75 gram coklat masak hitam, dicairkan
5 biji kuning telur
2 biji putih telur
75 gram tepung gandum
25 gram serbuk koko
½ sudu teh serbuk penaik
1/8 sudu teh soda bikarbonat
25 gram hirisan badam untuk taburan

Cara membuatnya :

1.                  Pukul mentega,garam dan gula pasir sehingga lembut.
2.                  Masukkan coklat masak hitam cair dan pukul rata.
3.                  Masukkan telur setu persatu berselang selikan dengan tepung gandum sambil diayak dan dipukul rata.
4.                  Masukkan baki tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat sambil diayak dan dipukul perlahan.
5.                  Tuangkan di dalam loyang bersaiz 24cm x 12cm x 4cm yang disapu marjerin dan dialas kertas kalis minyak. Taburkan hirisan badam.
6.                  Bakar selama 25 minit dengan api bawah pada suhu 180oC sehingga masak.

Leave a Reply

Labels