Jantung merupakan organ penting bagi tubuh badan kita. Ianya berperanan
seperti ’motor’ yang menggerakkan bendalir darah kita ke seluruh badan.
Kegagalan jantung berperanan seperti yang sepatutnya membawa risiko pelbagai
jenis penyakit dan boleh menyebabkan kematian. Berikut disenaraikan 11 jenis makanan
yang mampu mengekalkan prestasi jantung yang sihat
- Sapuan Roti
Asid Lemak Trans (Trans Fatty Acid) yang terdapat
di dalam marjerin dan mentega lemak tepu boleh menyebabkan saluran arteri
tersumbat. Oleh itu, bagi mengurangkan kandungan asid lemak trans dalam darah,
adalah disarankan agar menggunakan sapuan mentega yang mengandungi rendah
kolesterol. Sapuan jenis ini bukan sahaja rendah asid lemak trans malah didapati
berupaya meningkatkan kesihatan jantung anda dan menurunkan kadar kolesterol
dalam badan anda sekitar 7 hingga 14 peratus.
- Sayuran yang
Rangup
Sayuran yang bersifat rangup seperti brokoli,
kobis dan kale merupakan ’lombong emas’ yang kaya dengan antioksidan dan
unsur-unsur fitokimia yang berguna untuk jantung anda. Jadikan sebagai amalan
pemakanan harian untuk kesihatan jantung yang berterusan
- Ikan
Ikan-ikan seperti salmon dan ikan bilis merupakan
sumber protein yang kaya dengan Omega 3 yang berperanan mengekalkan kadar denyutan
jantung anda. Dengan mengambil satu hidangan ikan setiap minggu boleh mengurangkan
kadar serangan jantung sehingga 52 peratus
- Flaxseed
Flaxseed merupakan sumber Omega 3 yang tinggi.
Kajian mendapati, penambahan flaxseed ke dalam diet makanan harian anda boleh
mengurangkan serangan penyakit jantung sehingga 46 peratus. Selain itu, flaxseed juga berupaya mengelakkan pengumpalan
sel darah merah yang menjadi puncakepada penyumbatan arteri. Tambahkan 2 sudu
teh flaxseed ke dalam hidangan bijirin atau salad setiap hari untuk mendapat
hasil yang menakjubkan. Adalah digalakkan membeli flaxseed yang dikisar bagi
mengekalkan khasiatnya
- Bawang Putih
Seulas bawang putih yang dimakan tiga kali sehari
boleh menghindarkan diri anda dari risiko mengalami serangan jantung
sekurang-kurangnya dari 3 punca penyakit jantung. Pertama ialah mengelakkan
pengumpalan sel darah merah, kedua mengurangkan kerosakan arteri dan ketiga
mengurangkan pengumpulan kolesterol pada arteri
- Teh Hijau
Teh hijau mengandungi antioksidan yang berupaya
mengurangkan kolesterol dalam darah malah mampu menurunkan kadar tekanan darah.
Bagi menyediakan minuman ini untuk seharian, rebus 20 auns air, kemudian
masukkan 3 uncang teh hijau dan tutup selama 10 minit. Seterusnyauncang teh dikeluarkan
dan sejukkan teh. Boleh diambil dengan kuantiti yang berperingkat sepanjang
hari
- Jus Segar
Pengambilan jus buahan yang segar amat
mempengaruhi kesihatan jantung dan tubuh badan. Jus oren mengandungi asid folik
yang membantu menurunkan kandungan homocysteine, salah satu penyebab serangan
jantung. Jus anggur pula kaya dengan flavonoid dan resveratrol, antioksidan
yang mampu memecahkan penggumpalan sel darah merah. Jus delima pula mengandungi
unsur kalium dan polyphenol yang tinggi dan membawa kepada kesihatan jantung
anda. Amalkan pengambilan jus segar
secara tetap setiap hari; segelas semasa sarapan dan makan tengahari
- Minyak Zaitun
Minyak
zaitun diketahui umum merupakan minyak yang kaya dengan unsur-unsur yang bermanfaat untuk
diri kita. Amalkan penggunaan minyak zaitun di dalam salad dan masakan yang
bersesuaian. Utamakan penggunaan
minyak zaitun jenis ‘cold pressed’ dan ‘extra virgin oil’ kerana jenis ini
mengandungi antioksidan yang lebih tinggi berbanding yang lain
- Kekacang
Kajian mendapati, pengambilan 5 auns kekacang
seminggu membawa kepada pengurangan 1/3 kadar sakit jantung. Namun ingat,
jangan terlalu banyak mengambilnya kerana boleh membawa kepada kesan sampingan
lain
- Soya
Kajian menunjukkan, pengambilan makanan yang
mengandungi protein soya boleh mengurangkan kolesterol. Kajian ini merangkumi
susu soya dan pelbagai jenis makanan berasaskan soya. Walau bagaimanapun,
kajian juga menunjukkan, pengambilan suplemen berasaskan soya jika diambil
secara berasingan tidak memberi kesan yang nyata berbanding dengan pengambilan
kacang soya ataupun makanan berasaskan soya
- Roti Gandum Penuh (Wholemeal Bread)
Kajian menunjukkan bahawa lebih banyak fiber
diambil, lebih kurang kadar risiko serangan jantung. Biasakan pengambilan
makanan yang tinggi kandungan oats dan wholemeal. Sasarkan pengambilan
sekurang-kurangnya 25 hingga 35 g fiber bagi menjamin kesihatan jantung