Wednesday 2 May 2012
Stok Sayuran
Hari ini, kita sering
menggunakan bahan perasa buatan ataupun yang mengandungi monosodium glutamate
(MSG). Penggunaan bahan perasa seperti ini boleh membawa kepada penyakit
kanser. Oleh itu, adalah sebaik-baiknya kita mengurangkan atau tidak mengambil
langsung bahan-bahan perasa jenis ini. Sebagai ganti, kita boleh menghasilkan
stok bahan perasa sendiri di rumah dengan cara yang mudah dan murah. Di bawah
ini disertakan resepi pembuatan stok sayuran yang boleh dilakukan di rumah
anda.
Tempoh penyediaan : 20
minit
Bahan-bahan :
1 sudu makan minyak zaitun
2 batang leek (dibasuh dan dipotong halus)
4 biji bawang besar (dipotong halus)
6 batang lobak merah (dipotong halus)
3 batang seleri (dipotong halus)
1 ikat daun parsli (dipotong halus)
2 sudu teh marjoram
½ sudu teh thyme
3 helai daun basil
1 sudu makan lada hitam
5.5 liter air
Cara Membuatnya :
1. Panaskan
minyak zaitun di dalam periuk besar
2. Masukkan semua bahan sayuran dan tumis hingga kekuningan
3. Masukkan parsli, marjoram, thyme, daun basil, lada hitam
dan air. Masak hingga
mendidih dan kemudian kecilkan api.
4. Tutupkan periuk dan biarkan selama 1 jam ke 1 jam
setengah
5. Tapis stok
yang telah dimasak dengan kain linen. Ramas dan picitkan kain linen
bagi memastikan
semua ekstrak sayuran dikeluarkan.
6. Stok yang di
tapis boleh digunakan serta merta ataupun disimpan dalam sejuk
beku untuk
tempoh 3 ke 6 bulan bergantung kepada cara penyimpanan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)