Wednesday 2 May 2012

Stok Sayuran

0 comments

Hari ini, kita sering menggunakan bahan perasa buatan ataupun yang mengandungi monosodium glutamate (MSG). Penggunaan bahan perasa seperti ini boleh membawa kepada penyakit kanser. Oleh itu, adalah sebaik-baiknya kita mengurangkan atau tidak mengambil langsung bahan-bahan perasa jenis ini. Sebagai ganti, kita boleh menghasilkan stok bahan perasa sendiri di rumah dengan cara yang mudah dan murah. Di bawah ini disertakan resepi pembuatan stok sayuran yang boleh dilakukan di rumah anda.


Tempoh penyediaan : 20 minit

Bahan-bahan :
1 sudu makan minyak zaitun
2 batang leek (dibasuh dan dipotong halus)
4 biji bawang besar (dipotong halus)
6 batang lobak merah (dipotong halus)
3 batang seleri (dipotong halus)
1 ikat daun parsli (dipotong halus)
2 sudu teh marjoram
½ sudu teh thyme
3 helai daun basil
1 sudu makan lada hitam
5.5 liter air

Cara Membuatnya :

1.       Panaskan minyak zaitun di dalam periuk besar
2.       Masukkan semua bahan sayuran dan tumis hingga kekuningan
3.       Masukkan parsli, marjoram, thyme, daun basil, lada hitam dan air. Masak hingga 
          mendidih dan kemudian kecilkan api.
4.       Tutupkan periuk dan biarkan selama 1 jam ke 1 jam setengah
5.       Tapis stok yang telah dimasak dengan kain linen. Ramas dan picitkan kain linen  
           bagi memastikan semua ekstrak sayuran dikeluarkan.
6.       Stok yang di tapis boleh digunakan serta merta ataupun disimpan dalam sejuk 
          beku untuk tempoh 3 ke 6 bulan bergantung kepada cara penyimpanan.

Leave a Reply

Labels