Wednesday 2 May 2012
Petua Bahan Gantian Masakan
Seringkali kita ingin memasak atau membuat kuih muih, baru kita perasan
sesetengah barang telah kehabisan ataupun terlupa untuk dibeli. Ini akan
mengganggu dan memperlambatkan kerja memasak. Sebagai perkongsian maklumat
bersama, sesetengah bahan masakan itu boleh digantikan dengan bahan lain tanpa
merosakkan resepi dan hasil kuih yang akan dibuat nanti.
1.
Serbuk Penaik (1 sudu teh) : Campurkan ¼ sudu teh soda
bikarbonat dengan ½
sudu teh krim tartar
2. Mentega Susu (1 cawan): 1 cawan yoghurt atau 1 sudu makan
cuka dicampurkan
dengan susu. Cara kedua ialah 1 sudu makan air perahan lemon
dicampurkan
dengan susu (untuk hasil 1 cawan)
3.
Tepung Kek (1 cawan) : 1 cawan tepung gandum dicampurkan
dengan 2 sudu
serbuk penaik dan diayak
4.
Coklat (1 auns) : 3 sudu makan serbuk koko dicampurkan
dengan 1 sudu makan
mentega atau marjerin
5.
Krim Light (1 cawan) : 1 ½ sudu makan mentega dicampurkan
dengan 1 cawan susu
6.
Krim Whipped
(1 cawan) : ½ cawan mentega dicampurkan dengan susu
7.
Herba Segar (1
sudu makan) : 1 sudu teh herba kering
8.
Madu (1 cawan)
: 1 ¼ cawan gula ditambahkan ¼ cawan air
9.
Jus Lemon (1 sudu makan) : 1 sudu makan cuka putih
10.
Susu Skim (1 cawan) : 1/3 cawan susu tepung tanpa lemak
dicampurkan ¾ cawan
air
11.
Cendawan Segar (250 gram) : 12 auns cendawan tin yang
ditoskan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)