Wednesday 2 May 2012
Amalan Sarapan yang Sihat
Sarapan pada asasnya merupakan salah satu daripada diet seharian. Oleh itu,
sarapan yang sihat perlulah mengikut pola makanan seimbang seperti berikut :
1.
Sarapan seelok-eloknya mengandungi 55-60 peratus
karbohidrat, 10-15 peratus
protein dan 20-25 peratus lemak
2.
Masa makan hendaklah diatur secara tersusun dalam
beberapa masa makan
tertentu dalam satu hari. Ini bertujuan mencegah kadar
kandungan gula darah
turun dan naik secara mendadak dan tidak membebankan
pencernaan makanan
dalam perut. Satu hidangan penuh perlulah disesuaikan dengan
5-6 kali makan dalam bentuk hidangan bersukat
3.
Pembahagian hidangan makanan seharian boleh diatur dengan
cara seperti
berikut :
a)
Sarapan mengandungi 20 -25 peratus
b)
Makan tengahari dan makan malam pada kadar 30 peratus setiap
satu
c)
Dua kali berselang antaranya sebanyak 10 peratus
4.
Kalori keseluruhan hidangan perlu disesuaikan mengikut
keperluan tubuh dengan
mengambil kira pola aktiviti fizikal
5.
Sumber karbohidrat tidak semestinya nasi. Ianya boleh
digantikan dengan
kentang, bijirin, dan produk hasilannya seperti roti dan
biskut
6.
Sumber protein yang mudah dan berkualiti baik biasanya
mudah dihidangkan
semasa sarapan seperti telur, susu dan yoghurt yang mana juga
disukai oleh
kanak-kanak
7.
Sediakan sarapan daripada jenis makanan yang cukup dengan
kandungan
seratnya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)