Saturday, 30 June 2012

Menuba Kimia Secara Curahan dan Kesannya

0 comments


Kita sering menatap berita-berita yang menyedihkan bagaimana ikan-ikan baik yang diternak atau yang hidup liar mati akibat diracun dan kita sering juga melihat ramai di kalangan kita yang mengutip ikan berkenaan untuk dimakan - bagi mana-mana yang boleh dimakan. Tapi bagaimanakah selamatnya memakan ikan-ikan ini? 

Sejarah menuba sebenarnya bermula sejak dulu lagi. Ia lebih merupakan satu pesta rakyat di mana semua penduduk dan pembesar terbabit. Biasanya kawasan yang hendak dituba dikenal pasti dan disempadankan menggunakan tali yang merentangi sungai berkenaan. Tali ini adalah sempadan dengan ikan yang mengalami kesan tubaan. 

Tuba yang digunakan ialah tuba tradisional dan penuba berkenaan selalunya berupaya menawar (membuang bisa) air tuba berkenaan. Tuba tradisional ini berasal daripada tumbuhan hutan yang dikenali tuba akar. Satu lagi ialah tuba isi (isinya bertongkol-tongkol di pangkal dan berbentuk seperti ubi kentang). Ia tidak memberikan kesan kepupusan kerana keracunannya hanya memeningkan ikan di air. Selepas beberapa ketika apabila air baru sudah bercampur dengan air yang sudah dituba (kepekatan tuba berkurangan), ikan berkenaan akan kembali segar. 




Leave a Reply

Labels