Thursday, 26 July 2012
Tips Jantung Sihat (Hari Kedua Puluh Enam) : Jadikan Pisang Sumber Potassium Anda
Untuk
menurunkan tekanan darah, jangan hanya kurangkan pengambilan garam atau sodium.
Anda sepatutnya meningkatkan pengambilan potassium, yang mana akan menyekat
garam atau sodium, berasaskan kajian Institut Hypertension Nashville. Ketua
Penulis Mark Houston, MD, berkata kebanyakan rakyat Amerika memakanlebih banyak
sodium berbanding potassium. Salah satu makanan kaya potassium yang boleh
membantu mengatasi masalah ini ialah : kentang bakar, pes tomato, kacang lima,
yogurt dan pisang.
Kandungan Gizi Pisang, mentah, bagian yang dapat dimakan Nilai gizi per 100 g (3.5 oz)
Tenaga 371 kJ (89 kcal)
Karbohidrat 22,84 g
Gula 12,23 g
Diet serat 2,6 g
Lemak 0,33 g
Protein 1,09 g
Vitamin A equiv. 3 mg (0%)
Thiamine (Vit. B1) 0,031 mg (2%)
Riboflavin (Vit. B2) 0,073 mg (5%)
Niacin (Vit. B3) 0,665 mg (4%)
Asid Pantotenik (B5) 0,334 mg (7%)
Vitamin B6 0,367 mg (28%)
Folat (Vit. B9) 20 mg (5%)
Vitamin C 8,7 mg (15%)
Kalsium 5 mg (1%)
Besi 0,26 mg (2%)
Magnesium 27 mg (7%)
Fosfor 22 mg (3%)
Kalium 358 mg (8%)
Satu pisang 100-150 g.
Sumber: USDA Nutrient database
Subscribe to:
Post Comments (Atom)


































